Domain és védjegy


A domain és védjegy közötti különbségeket az alábbi táblázat foglalja össze:

Domain

Védjegy

civil szabályozás törvényi szabályozás
minden tevékenységhez csak gazdasági tevékenységhez
csak egy darab lehet belőle több darab is lehet, más területen
csak azonosság esetén véd összetéveszthetőség esetén is véd, de általában csak hasonló áruk vagy szolgáltatások területén
a honlap tartalmától függően delegálás után is védjegybitorló lehet, delegálás (használatba adás) utáni jogvita esetén döntnök vagy bíróság jár el bitorlás esetén Fővárosi Bíróság, törlés esetén az SZTNH jár el
jogellenes használatnál visszavonható
igénylőtől függ a használati idő
10 évig érvényes, hosszabbítható


Egy regisztrált védjegy általában erősebb pozíciót jelent egy domain vitában. A védjegyjogosult felléphet egy domain használó ellen, ha a vitatott domaint hasonló területen használják. A védjegyjogosult mind az Alternatív Vitarendező Fórumhoz, mind bírósághoz fordulhat. A két fórum szabályozása eltérő, ezért szakemberhez kell fordulni az optimális fellépés kialakításához. Ugyanígy szakemberhez (szabadalmi ügyvivő vagy esetleg e területre specializált ügyvéd) kell fordulni, ha épp minket vádolnak hasonló szituációban.


Alternatív Vitarendező Fórum esetén egy (vagy kérelemre és többletdíjért három) döntnök fog dönteni az ügyben. A döntnöki eljárás során nagy jelentősége van a „rosszhiszeműségnek”, amelyet nem feltétlen köznapi értelemben kell értenünk, hanem a döntnök eljárási szabályzatának megfelelő szóhasználatban.
Amennyiben a Cég nem az alternatív utat választja, hanem védjegybitorlás miatt pert indít, akkor más szempontok érvényesülnek. A polgári jellegű bitorlási perben nincs jelentősége a jó vagy rosszhiszeműségünknek.


Attól, hogy delegálásra került részünkre a domain, a név még nem lesz védett. Ha intenzíven használjuk, akkor lehet belőle kereskedelmi név, de a legbiztosabb, ha mi magunk védjük le védjegyoltalommal.

 
Copyright © 2011 Pintz és Társai Kft. - Minden jog fenntartva.